Versterk de kwaliteit in de babyopvang

1 oktober 2018

de Gelderlandfabriek Culemborg

Zingen met baby’s

De afgelopen jaren is Fabrina op kinderdagverblijven geweest om te zingen en musiceren met jonge kinderen. ‘Wat een feest als al die nieuwsgierige snuitjes mij en mijn gitaar en koffer kwamen verwelkomen, want: wat zouden we dit keer met elkaar gaan doen? Welke liedjes zullen we vandaag gaan zingen? En mogen we ook weer dansen op muziek? Ik verliet het gebouw altijd met plakneusjes tegen het raam en een brede lach op mijn gezicht.’

In dit blog neemt Fabrina je mee in het nut van zingen met baby’s.

Ondanks dat het altijd fijn en gezellig zingen was, viel het me tegelijk ook op dat baby’s weinig tot niet werden betrokken bij mijn bezoek. En dat is jammer! Want ook baby’s houden van muziek en zingen. Helemaal wanneer zij ook actief worden betrokken bij een zang/muziek-activiteit!

Zang en muziek draagt in zoveel vormen bij aan allerlei ontwikkelingsgebieden van het jonge kind. En baby’s die de wereld nog moeten leren kennen, vinden het fijn om vanuit zang en muziek (ritme bijvoorbeeld) deze wereld samen te ontdekken. Het geeft hen veiligheid, herkenning, zelfvertrouwen en daardoor een gezonde hechting. Ook draagt zang en ritme bij aan de taalontwikkeling (vanaf ongeveer 9 maanden) en senso-motorische ontwikkeling.

En zo kan ik nog wel even doorgaan!

Dit zal ik tijdens de inspiratie-talk dan ook vol passie doen. Zingen met baby’s lijkt misschien vergezocht of overbodig, maar in mijn beleving draagt het bij aan een stevige basis en veilige hechting voor het kind, waarin het zelfvertrouwen krijgt om later zelf dingen te ontdekken en zich op deze manier te ontwikkelen tot een gezond en gelukkig kind. En… gelukkige kinderen worden later gelukkige pubers en gelukkige pubers worden op hun beurt weer gelukkige volwassenen en dat hebben we in deze maatschappij hard nodig!

Dus: zing veel voor baby’s, troost ze via muziek, betrek ze bij bestaande muziekactiviteiten die je met een dreumes of peuter zou willen doen, zodat ze ook actief muziek gaan ervaren. Laat ze zoveel mogelijk meedoen op een manier die hen past. Een voorbeeld over hoe je dit precies kunt doen, geef ik je graag tijdens de inspiratie-talk Zingen met baby’s.

Tot dan!

Groetjes,
Fabrina Willemse

www.fabrinawillemse.com